onsdag, desember 24, 2008

en riktig riktig god jul

Våkna opp og kikka ut vinduet. Det snødde og landskapet var hvitt og vakkert og julekuler hang fra treet i hagen og snømannen vinka til meg med gulrot i nesa og stein i øya. Men så våkna jeg opp igjen, og kikka ut av vinduet, og ingenting var hvitt og snømannen var ikke der. Det første var en juledrøm. Det andre var en julevirkelighet.

Dressen falt på plass som et pølseskinn, og vesten trua med å skyte knapper som et maskingevær. Det var før julegrøten, og det var før pinnekjøttet.

I stua står juletreet og breser seg, og er på toppen av sin karriere. Pertentlig holder det julekulene ytters på greinene sine, og med stjerna i sky hever det seg over en klam julepassasjer, som prøver å unngå å puste med magen(for det er ikke plass til mer pust i magen).

Det lukter pinnekjøtt i hele huset. Julemusikken er bytta ut med Bonnie Prince Billy. Og ingen ser ut til å reagere. Femogsyttiprosent av familien sitter med hver sin laptop og julesurfer på internett (eller skriver juleblogg). Mamma er den eneste som styrer hit og dit, pynter og rører i gryter og er kapteinen på detta juleskipet. Nå er klokka fem! sier hun. Nå er det enedelig jul, sier hun. Men ikke så mye forandrer seg. Eller...Der var det noen som reagerte og bytta musikken ut med noe som henger mer fra et tre, og glitrer.

Selv om julen er en tid for tradisjoner og familie, finnes det nok mange forskjellige måter å feire jul på. Minst like mange som det finns familier. Det er jo flott i grunn.

En riktig god jul til alle mine innomkikkere, og måtte deres helt spesielle juletradisjon bli akkurat sånn den pleier å være.

3 kommentarer:

Vibber`n i Farta sa...

Ååå, så koselig! =) God jul!

Anonym sa...

OwEEoWee!! Happy christmas and Merry new year!!! Håpar pinnekjøttet smaka slik at vesten passa;) Lev vel du mann med bart!

Anonym sa...

Boland sa...
Hadde den ekte norske julen med pinnekjøtt i år for første gang, og det var veildig hyggelig det.
God jul til deg mister .. og Godt nytt år,,=)